Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Landet utanför – Hörnefors

Konst och Kultur i "Hörneåfors"

Sportkultur i "Hörneåfors"

Hörnefors historia

Hörneå historia

<<<>>>

Tema Gunnar Nordahl

Hörneå i ett sporthistoriskt perspektiv

Artikel 1
Runes FIB

Artikel 2
Hörnefors ur Runes FIB

Artikel 3
Gunnar Nordahl: Mitt liv med läderkulan, ur FIB 1953

Artikel 4
Gunnar Nordahl: Första landskampen, ur FIB 1953

GN i DN

Pinsam upplevelse med Nordahlarna
- berättar Rune Öström

<<<>>>

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Landet utanför – Hörnefors

Becken-Webben ska recensera en bok, eller uppmärksamma en bok, eller snarare observera en karta i en bok. Av en händelse, eller en kombination av bokrea och historiskt intresse, inhandlades boken "Landet utanför - Sverige och Kriget 1939-1940" (Nordstedts, Stockholm 2018). Författaren Henrik Berggren är historiker och journalist, och har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter. Med 484 sidor till priset av 89 kr ger detta 18 öre per sida av högintressant läsning, för den som mot förmodan skulle resonerar så!

Landet utanför - bok av Henrik Berggren

Bild 1. Pärmens insida, i Henrik Berggrens bok "Landet utanför - Sverige och Kriget 1939-1940". Man noterar Hörnefors i kartans centrum. Utsnittet i vänstra övre hörnet är Skribentens förtydligande, och med rött streck. Därutöver är en handfull andra städer utritade men utmed norrlandskusten räknas bara Hörnefors då historiens vingslag ska återberättas.

Här ska inte recenseras utan observeras - och orden blev många innan man nått fram till pudelns kärna, Hörnefors. Innan pudelns kärna nås görs en tröttsam återblick till en 10 år gammal artikel på Becken-Webben, om boken "Jubileums-Bokfilmen - En krönika i ord och bild 1911-1961". Begreppet "Jubileums-Bokfilmen" kan man förundras över. Boken var skriven av Nils Olsson (Sv Kulturförlaget AB, Malmö 1961). Boken hade skräpat på en hatthylla i Hörneå Bygdegård några år då den till slut omhändertogs av Skribenten. Två artiklar skrevs.

Den andra av dessa artiklar på Becken-Webben gav några axplock ur Jubileums-Bokfilmens tidsfönster 1911-1961. Henrik Berggrens bok från 2018 har vissa likheter med Jubileums-Bokfilmen. Båda författarna letar sig fram i dåtidens tryckta nyhetsflöde och skapar en syntes av historia. Förvisso, Henrik Berggren har en röd tråd kring kriget snarare än en rak tidslinjal av händelser i Nils Olssons skapelse.

Den första av Becken-Webbens artiklar om Jubileums-Bokfilmen lyfte fram fotbollslegenden från Hörnefors Gunnar Nordahl. Men tyvärr, författaren Nils Olsson placerade fotbollslegenden i Norrköping, utan att nämna Hörnefors. Förvisso representerade Gunnar Nordahl IFK Norrköping, men detta räcker ju inte....

Boken Landet utanför

Bild 2. Henrik Berggrens bok Landet utanför.

Nils Olssons misstag att inte nämna Hörnefors i "Jubileums-Bokfilmen" har med råge kompenserats av Henrik Berggren. Här placeras Hörnefors i kartans centrum - bildlikt talat (se bild 1). Boken "Landet utanför" återberättar politik och samhälle just som andra världskriget bryter ut. En majoritet av texten handlar om politiskt svåra beslut under en svår tid.

Bland bokens nära 500 sidor lyfter Henrik Berggren upp Gunnar Nordahl. Förvisso handlar det inte om så många sidor, men desto mer kärnfullt. Henrik nämner Hörnefors, mamma Nikolina, och Degerfors som rekryterade Gunnar Nordahl sommaren 1940. Annan sport lyser med sin frånvaro. Lite kultur avhandlas om den unge Ingmar Bergman som fann sin roll som regissör under samma tidsperiod.

Gullers

Bild 3. Det låg nära tillhands att adressera bilden till Västerbottens egen storfotograf Sune Jonsson. Men, så var det inte! Bilden är fotad av K W Gullers, med följande uppgifter: "Kvinna med tvillingar på nyslagen åker, Vårgårda, Västergötland". Becken-Webben har några andra bilder av Gullers, via denna länk (bilder 3 och 4). Tvillingarna från förr titta på oss läsare 2021

Becken-Webben har uppmärksammat Gunnar Nordahl i flera artiklar (se länkar i vänstermarginalen). En hypotetisk koppling till Dagens Nyheter ses i artikeln GN i DN. En merit för Becken-Webben var då kulturredaktionen på Dagens Nyheter hörde av sig om att få återge en av Hörneå-fotografen Algot Engströms bilder (se bild 8 i denna länk). Dagens Nyheter drivs av Bonnierkoncernen, och även här hittas koppling till Becken-Webben, då Bonnierförlagens arkivchef Ingemar Perup skickade en bild till Redaktionen, mycket tacknämligt och hedrande för en byahemsida i ideell regi.

Vi återger några meningar ur Henrik Berggrens bok. Historien börjar med Istvan Wampetits, en skicklig ungersk tränare som rekryterats av fotbollsklubben Degerfors.

Istvan Wampetits var också en skicklig scout. Våren 1938 hade Degerfors varit på turné i Norrland och oväntat besegrats av ett västerbottniskt länslag. Ungraren hade framför allt imponerats av motståndarnas kraftfulle center, en 17-åring vid namn Gunnar Nordahl (Undertecknads kommentar - våren 1938 var Gunnar Nordahl 16 år). Han var också en bruksprodukt, uppvuxen i Hörnefors, tre mil från Umeå, som helt dominerades av Mo och Domsjö's sulfitfabrik. Företaget stod för bostäder, ved, skola och försäkringar för de anställda. Gunnar hade arbetat på sulfitfabriken sedan han var 14 men ägnade all sin fritid åt att spela fotboll, inte minst med sin fyra bröder.

Istvan Wampetits lyckades med sin värvning. Någon gång under juli (förtydligas - 1940) anlände Gunnar Nordahl till Degerfors. Det var en välkommen förstärkning. Det värmländska laget hade vunnit sin serie och var tillbaka i Allsvenskan, som skulle dra igång i augusti.

Artonåringen inkvarterades hos mamman till en av Degerforsspelarna och fick anställning på Jernverket, där han utbildades till svarvare. Han placerades på ett skift från klockan fyra på morgonen till klockan tolv för att kunna träna på eftermiddagarna. Han fick också 300 kronor i handen för att köpa kläder och andra förnödenheter. I jämförelse med Hörnefors var Degerfors nästan en storstad, ansåg Nordahl, men han kände sig genast hemma i klubben och på bruket.

LÄSTIPS; för den historiskt intresserade är Henrik Berggrens bok fängslande, om ett Sverige som var "fängslat" av omkringliggande stormakter. För den som bara intresserar sig för nuet ger boken kontrast till dagens Corona-kris. För övriga - torde bokens nära 500 sidor vara tung läsning. Henrik Berggren kommer ut med ytterligare två böcker i samma serie, om det fortsatta kriget.

Tusse i ICA-Kuriren

Bild 4. Den fotbollsintresserade katten Tusse, till skillnad från undertecknad.

Gunnar Nordahl från Hörnefors tycks ha gjort ett starkt intryck på författaren Henrik Berggren. Undertecknad delar det historiska intresset - men anser i övrigt att bollen är rund. Hörnefors tackar för uppmärksamheten och tack för en bra bok!

Gunnar Engström, 2021-02-07

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se